رشد زیاد جمعیت، مصرف زیاد منابع آبی، محدود بودن این منابع و … باعث شدهاند که جمعآوری و تصفیه فاضلابهای شهری، صنعتی و … در دنیای امروز اهمیت بسیار زیادی پیدا کند و صنعت آب و فاضلاب به یکی از مهمترین صنایع در تمامی کشورها تبدیل شده است. مدیریت و اجرای سیستمهای لوله کشی آب و فاضلاب میتواند هزینههای متعددی داشته باشد. یکی از مهمترین کارهایی که در جمعآوری فاضلابها باید انجام شود اتصالات سیستمهای فاضلاب خانگی به سیستم فاضلاب شهری و هدایت آن به تصفیهخانه است. اتصال این فاضلابها به فاضلابهای شهری که با نام طرح اگو شناخته میشوند میتواند هزینههای مختلفی در بر داشته باشد. در ادامه مطلب به بررسی دقیق و کامل هزینههای اتصال به فاضلاب شهری اگو پرداخته خواهد شد.
طرح اگو چیست؟
ممکن است که بسیاری از افراد تاکنون واژه و عبارت اگو را نشنیده باشند. در حقیقت طرح اگر به معنی اتصال فاضلابهای خانگی به شبکه فاضلاب سراسری در شهرها است و این امر خصوصاً برای کلان شهرها و شهرهای بزرگ بسیار حیاتی و لازم است چرا که امکان ادامه سکونت افراد را فراهم کرده و باعث تداوم ساخت و ساز و گسترش فضاهای شهری میشود. استفاده از طرح اتصال به فاضلاب شهری اگو همچنین میتواند در کاهش هزینههای مربوط به حفر و تخلیه چاه، افزایش و بهبود بهداشت محل سکونت و ساختمانها، کاهش منابع آلودگی، جلوگیری از آلودگی منابع آبی، صرفهجویی در منابع آبی و کمک به محیطزیست و … نقش مؤثری داشته باشد.
فرآیند اتصال به فاضلاب شهری اگو
اتصال فاضلاب خانگی به سیستم فاضلاب شهری یک امر تخصصی و حرفهای است به همین دلیل حتماً باید توسط افراد متخصص و مجرب انجام شود. به صورت کلی نحوه اتصال لوله فاضلاب به فاضلاب شهری چند مرحله انجام میشود که به شرح زیر هستند:
- در مرحله اول شرکت آب و فاضلاب موظف است که سیفون فاضلاب را در نقطه مورد نظر مالک ساختمان و با فاصله یک تا یک و نیم متر از ساختمان نصب کند. لازم به ذکر است که نصب این سیفونها هیچ هزینهای برای مالکین نداشته و اخذ هرگونه هزینهای غیر قانونی است هر چند که مالک از ابتدا باید هزینههای مربوط به حق انشعاب را پرداخت کرده باشد. همچنین مسئولیت گرفتگی و حوادث احتمالی آینده این سیفونها نیز بر عهده سازمان آب و فاضلاب است.
- در مرحله دوم مالک باید به کمک افراد متخصص و ماهر اقدام به نصب اگو نماید. در ابتدا لازم است که مجوزهای لازم برای نصب و اتصال به فاضلاب شهری اخذ شده باشد و متخصصان شرکت باید لولههای فاضلاب را بررسی کرده و نحوه قرارگیری و عمق آنها را مورد بازدید قرار بدهند و کیفیت لولهها را نیز تائید نمایند. همچنین شیب بندی لوله و اتصالات باید به صورت استاندارد باشد تا در آینده مشکلی ایجاد نشود
- در مرحله سوم باید تست آببندی لولهها انجام شود و فعالیتهایی مانند شفتهریزی در محل برای جلوگیری از نشت یا از جا دررفتن لولهها انجام شود.
- در مرحله چهارم باید محل حفاری لولهها به شکلی که آسیبی به تجهیزات وارد نشود پر و ترمیم شود و عملیاتی کف سازی، اجزای سنگ، موزاییک و … به اتمام برسد.
هزینه اتصال به فاضلاب شهری اگو
اگرچه مراحل نصب و اجرای اگو به شکلی ساده و مختصر توضیح داده شد اما این کار میتواند هزینههای مختلفی به همراه داشته باشد. در حقیقت هزینههای اتصال به فاضلاب شهری اگو میتواند تحت تأثیر عواملی مختلفی باشد که مهمترین آنها به شرح زیر هستند:
- میزان متراژ لوله فاضلاب
- میزان عمق لولههای اگو
- هزینههای مربوط به دریافت مجوزهای مختلف
- نوع لوله و اتصالات استفاده شده در اگو (لوله و اتصالات چسبی، لوله و اتصالات پوشفیت و …)
- نوع نقشهکشی لوله
- سایز و ضخامت لولههای استفاده شده
- نوع لوله و اتصالات و کیفیت ساخت و تولید آنها
- هزینه مربوط به دستمزد نیروهای کار
- هزینههای حملونقل، نصب و راه اندازی و …
مهمترین نکات در اتصال به فاضلاب شهری اگو
با توجه به اهمیتی که اتصال فاضلابهای خانگی به فاضلاب شهری دارد لازم است که در زمان اجرای اگو به نکات و فاکتورهای مختلفی توجه شود که در آینده مشکل و چالشی ایجاد نگردد. از جمله مهمترین نکات اتصال به فاضلاب شهری اگو میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- از لوله و اتصالات باکیفیت مانند لوله و اتصالات upvc در این طرح استفاده شود.
- از آنجائی که جریان فشاری در لولهها برای هدایت محتویات آنها وجود ندارد پس لولههای افقی باید با شیب مناسب نصب شوند. (شیب 2 درجه بهترین شیب برای اگو است).
- بعد از نصب تجهیزات حتماً باید تست شوند.
- در زمستان برای تست از آبنمک استفاده شود تا مانع از یخزدگی لولهها شود.
- بهتر است که انشعابات آشپزخانه از سرویس بهداشتی جدا شود.
- لولههای پلیمری حتیالامکان در معرض آفتاب و اشعه ماورای بنفش نباشند.
جمعبندی نهایی
اجرای طرح اگو و اتصال فاضلابهای خانگی به فاضلاب شهری امروزه از اهمیت بالایی برخوردار است و میتواند در کاهش هزینهها، بهبود بهداشت، کاهش منابع آلودگی، صرفهجویی در منابع آبی و کمک به محیطزیست و … مؤثر باشد. از جمله مهمترین مواردی که در هزینههای اجرای اگو مؤثر هستند میتوان به متراژ لوله، عمق لوله، دریافت مجوزها، کیفیت تجهیزات به کار رفته، دستمزدها، نقشهکشی و … اشاره کرد.